Plan Sverige
Plan Sverige är en del av den globala barnrättsorganisationen Plan International med verksamhet i 72 länder i världen. Plan är politiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår från FN:s barnkonvention.
Resultat för 2017
Demokrati
Icke relevant
Ekonomi
Utmärkt
Transparens
Utmärkt
Utvärdering
Icke godkänt
Demokrati Saknas
Stiftelser med offentliga stadgar tilldelas betyget grått. Givarguiden kan inte bedöma givarinflytandet i organisationen då stiftelser (till skillnad från föreningar och trossamfund) sällan har medlemmar, årsmöten eller demokratiskt valda styrelser.
Ekonomi Utmärkt
Organisationen har uppfyllt de krav som ställts utav Givarguiden vad gäller intern och extern kontroll samt presenterat denna på hemsidan.
Transparens Utmärkt
Organisationen presenterar all efterfrågad information på sin hemsida för att skapa en komplett beskrivning av verksamheten.
Utvädering Lågt
Organisationen utför inte utvärderingar och/eller har inte uppfyllt Givarguidens krav på inlämning av efterfrågad information.
Finansiellt
Plan Sverige har 509 445 000 kr i totala intäkter. 47.8 % är privata medel, och 52.1 % är offentliga medel.
Visa finansiell sammanställningInsamlingseffektivitet
Det kostar 27 kr att samla in 100 kr
Ändamålsandel
83 kr per insamlade 100 kr går till ändamålet
Personal
Plan Sverige har 75 anställda. 75 % är kvinnor och 25 % är män. Den tjänsteman med högst lön tjänar 1 150 000 kr/år. Personalkostader står för 0 % av deras totala intäkter.
Fördelning
Verksamheten
Bakgrund
Plan International bildades på initiativ av en brittisk journalist under spanska inbördeskriget 1937 i syfte att bistå de barn som drabbades av kriget. Plan Sverige startade 1997 i syfte att medverka och stödja internationella Plans aktuella verksamhet för barn i Plans programländer.
Övergripande målsättning
Målsättningen med Plans utvecklingsarbete är ökad respekt för barns rättigheter samt att barn och unga utvecklar kunskap och färdigheter för att själva kunna förändra sin egen och andras levnadssituation.
Målgrupp
Barn och ungdomar i utsatthet med speciellt fokus på barn som på olika sätt är uteslutna eller marginaliserade.
För att nå sina mål arbetar Plan också med föräldrar/vårdnadshavare, och andra vuxna/yrkesgrupper i kontakt med barn. Dessutom är såväl beslutsfattare samt givare målgrupp för Plan Sveriges verksamhet.
Verksamhetsmål och strategi
Med Barnkonventionen som utgångspunkt arbetar Plan Sverige med att:
• samla in medel för nya och pågående projekt och program
• stödja den internationella programverksamheten och bidra till det gemensamma arbetet med att vidareutveckla Plans långsiktiga utvecklingsprogram
• bedriva svenskt och internationellt påverkansarbete för barns rättigheter
• skapa ett ökat engagemang kring barns rättigheter
• öka kännedomen om Plan samt öka förståelsen för vad organisationen gör för att på så sätt få fler människor och företag att vilja stödja verksamheten som faddrar eller bidragsgivare
• fördjupa samarbetet med institutionella givare som SIDA och EU
• öka effektiviteten och kvalitén i de administrativa processerna.
Plans verksamhet utgår ifrån ett rättighetsperspektiv som vilar på Barnkonventionens principer och artiklar. Genom att barn deltar i utvecklingen, både i identifiering av problem och behov, design av lösningar och projekt, med ansvar för budget och genomförande och delaktighet i utvärdering och uppföljning, så ges makten till de själva och deras anhöriga att ta tag i grundorsakerna till fattigdom och andra rättighetskränkningar i syfte att motverka dessa och att realisera barns rättigheter. När Plan inleder ett samarbete i ett nytt område är utgångspunkten alltid vad både barn och vuxna vill förbättra, alla projekt sker på initiativ av de som bor i området. Gemensamt med upprättas en långsiktig utvecklingsplan som sedan drivs av lokalbefolkningen med materiellt, tekniskt och finansiellt stöd från Plan. För att nå hållbara resultat samarbetar Plan också med andra organisationer, myndigheter och regeringar i programländerna. Plan är en del av det lokala civilsamhället i de områden där de arbetar och kan därför bidra till att skapa förändringar på gräsrotsnivå.
Verksamhet
Plan Sveriges huvudverksamhet är insamling samt informationsarbete. Gällande insamling är det framförallt fadderverksamhet som är Plan huvudverksamhet,
Man kan välja mellan att ha kontakt med ett barn och bidra till utveckling i området där barnet bor, eller att stödja något av organisationens utvecklingsprojekt som ”temafadder”. Idag har Plan 79 000 barn- och temafaddrar, vars bidrag uppgick till 166 miljoner kronor.
Plans internationella verksamhet utgår från åtta fokusområden; barns tidiga utveckling och hälsa, vatten, hygien och sanitet, barn deltagande, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, barn trygghet och skydd, utbildning, katastrofarbete och ekonomisk säkerhet. Se mer under Projekt för Plans internationella arbete.
Senast Uppdaterad:
2018-11-12
Organisationsnamn:
Plan Sverige
Organisationstyp:
Stiftelse
Projekt genom partners och/eller moderorganisation.
Geografiskt fokus:
Afrika, Asien, Sverige, Europa, Sydamerika
Webbadress:
www.plansverige.org
Postadress:
Box 92150
120 08 Stockholm
Besöksadress:
Textilgatan 43. 4tr
120 30 Stockholm
Telefon:
08-58775500
E-postadress:
plan@plansverige.org
Organisationsnummer:
802404-9150
Plusgiro:
900731-1
Bankgiro:
900-7311
FRII:
Ja
90-konto:
Ja
Dokument: Sveriges stora insamlingsorganisationer 2008
Informationsanalys 2008
Charity Ratings ideella julklappsguide 2008
Charity Ratings ideella julklappsguide 2009
Charity Ratings guide till att hjälpa de drabbade på Haiti - uppdatering 2010-01-28