Demensförbundet
Demensförbundet arbetar i Sverige för att förbättra förhållandena för demenssjuka och deras anhöriga. Organisationen genomför olika aktiviteter som t.ex. anhöriggrupper, föreläsningar, närvaro på mässor och annan kunskapsspridning om demens.
Resultat för 2017
Demokrati
Utmärkt
Ekonomi
Utmärkt
Transparens
Utmärkt
Utvärdering
Icke godkänt
Demokrati Utmärkt
Organisationens stadgar finns tillgängliga på hemsidan och har enligt dessa ett öppet medlemskap samt uppfyller Givarguidens krav på en demokratisk uppbyggnad.
Ekonomi Utmärkt
Organisationen har uppfyllt de krav som ställts utav Givarguiden vad gäller intern och extern kontroll samt presenterat denna på hemsidan.
Transparens Utmärkt
Organisationen presenterar all efterfrågad information på sin hemsida för att skapa en komplett beskrivning av verksamheten.
Utvädering Lågt
Organisationen utför inte utvärderingar och/eller har inte uppfyllt Givarguidens krav på inlämning av efterfrågad information.
Finansiellt
Demensförbundet har 11 084 000 kr i totala intäkter. 42.5 % är privata medel, och 57.5 % är offentliga medel.
Visa finansiell sammanställningInsamlingseffektivitet
Det kostar 57 kr att samla in 100 kr
Ändamålsandel
24 kr per insamlade 100 kr går till ändamålet
Verksamheten
Bakgrund
Demensförbundet bildades den 24 maj 1984. Dess första namn var Riksförbundet för åldersdementas rättigheter (RÅR). De främsta initiativtagarna bakom förbundets var överläkaren Spriridon Papaspiropoulos, Nils Fernow och Tyra Holminger. Från första start har en central del av Demensförbundets verksamhet varit att sprida information, att bilda opinion, kontakter med myndigeter samt att ge råd och stöd till personer med demenssjukdom och deras anhöriga.
Övergripande målsättning
Att stödja demenssjuka och deras anhöriga.
Målgrupp
Demenssjuka och deras anhöriga.
Verksamhetsmål och strategi
En av organisationens största och viktigaste uppgifter är att stödja demenssjuka och deras anhöriga. Demensförbundet arbetar på bred fron och har 120 lokala demensföreningar i landet. Demensföreningarna har olika aktiviteter som till exempel anhöriggrupper, informerar och föreläser, är med på utställningar, mässor och sprider kunskap om demens. Alla Demensföreningarna arbetar ideellt.
Förbundet arbetar med att:
- Stödjer demenssjuka och deras anhöriga.
- Tar fram informations- och kunskapsmaterial
- Sprider kunskap om demens.
- Bevakar demenssjukas och anhörigas rättigheter
- Informerar och påverkar politiker och tjänstemän.
- Stödjer forskning och utveckling inom demensområdet.
- Samverkar med kommuner, landsting, andra myndigheter och organisationer
- Har nätverk för unga anhöriga.
- Har samtalsgrupper "Lundagårdsgrupperna" för personer som nyligen fått sin demensdiagnos och är i ett tidigt skede.
Demensförbundet stödjer hela familjen genom sitt familjekoncept genom samtalsgrupper för demenssjuka, anhöriga och barn och ungdomar.
Verksamhet
Demensförbundet verksamhet består i att stödja demenssjuka och deras anhöriga. Demensföreningarna har olika aktiviteter som tex anhöriggrupper, informerar och föreläser om demens, är med på utställningar, mässor och sprider kunskap om demens. Alla Demensföreningarna arbetar ideellt och finansieras genom direkta bidrag.
Demensförbundet samarbetar med politiker och myndigheter genom att skriva remissvar och medverka i paneldebatter och olika diskussions- och frågestunder där politiker, myndigheter också är representerade. Förbundet har viss politisk legitimitet och har tidigare lyckats stoppa och skjuta upp beslut som de tror skulle påverka demenssjuka och deras anhöriga negativt. Exempelvis stoppade de regeringens förslag 2009 om att ta bort geriatriken som en egen specialitet och lägga geriatriken under specialiteten invärtes medicin.
Senast Uppdaterad:
2018-11-21
Organisationsnamn:
Demensförbundet
Organisationstyp:
Ideell förening med medlemskap
Geografiskt fokus:
Sverige
Webbadress:
www.demensforbundet.se
Postadress:
Lundagatan 42 A, 5 tr.
117 27 Stockholm
Telefon:
08-658 99 20
E-postadress:
rdr@demensforbundet.se
Organisationsnummer:
802011-2911
Plusgiro:
25 92 53 - 3
Bankgiro:
5502 - 8849
FRII:
Ja
90-konto:
Ja