givarguiden-logo-port-130829För att kunna förse våra medlemmar och andra givare med relevant och oberoende information gör Givarguiden och Charity Rating egna utredningar och analyser, både av enskilda organisationer och så kallade sektoranalyser.

För att underlätta för dig som givare har vi valt att samla våra rapporter här.

2016

Guide: Hjälp de drabbade i Syrien

Kriget i Syrien har nu pågått i över fem år. Kriget präglas av extremt våld där civila områden har bombats och angreppen har ofta följts av anfall på räddningsteam och vårdmottagningar. . Evakuering av civila från Aleppo pågår.

pdf_button Guide: Hjälp de drabbade i Syrien

Guide: Julklappsguiden 2016

Givarguiden.se tipsar om 53 livsviktiga julklappar som glädjer fler. Givarguiden.se uppmanar företag att skippa den traditionella julgåvan och istället låta gåvan gå till någon som behöver den mer.

pdf_button Julklappsguiden 2016

 

Ett Givande Givande

Rapporten Ett Givande Givande visar att både givandet och transparensen ökar i år igen. 102 av de 213 granskade organisationerna klarar i år transparenskraven. Återigen slår allmänheten rekord i insamlade medel, men företagen, de hänger inte med.

pdf_button Du hittar rapporten här

Vill du beställa rapporten? Maila oss på info@givarguiden.se. Rapporten kostar 25 kr att få hemskickad.

 

Guide: Hjälp de drabbade av orkanen Matthew på Haiti

Givarguiden.se har sammanställt en guide för att underlätta för Dig som givare att hjälpa de drabbade av orkanen Matthew på Haiti.

pdf_button Guide: Hjälp de drabbade på Haiti

 

Granskning av de tjugo största organisationerna i Givarguiden

Under våren 2016 har Charity Rating gjort en djupdykning i de tjugo största organisationerna i Givarguiden. Med största organisationer avses de organisationer i Givarguiden som har största totala insamlade medel.

pdf_button Granskning av de tjugo största organisationerna i Givarguiden 

2015

Guide: Julklappsguiden 2015

Många vill ge bort något fint och samtidigt stödja en god sak därför har Givarguiden för nionde året i rad tagit fram den ideella Julklappsguiden. I guiden hittar du förslag som vägleder dig eller ditt företag att ge julklappar som känns bra i både hjärta och hjärna! Som vanligt finns det två versioner, en för privatpersoner och en för företag.

pdf_button Julklappsguiden 2015 (privat)

pdf_button Julklappsguiden 2015 (företag)

 

Ge med Hjärta och Hjärna

Rapporten ”Ge med hjärta & hjärna” visar att ideell sektor har sitt mest transparenta år någonsin. 77 av de 213 granskade organisationerna klarar i år transparenskraven, vilket är mer än en fördubbling jämfört mot förra årets 28. Detta och mycket mer kan du läsa om i Givarguidens rapport.

pdf_button Du hittar rapporten här

Vill du beställa rapporten? Maila oss på info@givarguiden.se. Rapporten kostar 25 kr att få hemskickad.

 

Guide: Bandens Färger

Vi har alla sett dem, banden, eller awareness ribbons som det kallas internationellt. Det finns bland annat rosa, blå, grå, vita, lila, svarta, gula, röda, bruna, några som är flerfärgade och till och med en del mönstrade. Men vad betyder de olika färgerna? Givarguiden återpublicerar en uppdaterad version av guiden till bandens färger som reder ut vilka band som finns i Sverige, vad färgerna står för och vilka organisationer som står bakom.

pdf_buttonGuide: Bandens färger

 

Guide: Hjälp nyanlända i Sverige

Charity Rating har sammanställt information om ett antal organisationer och initiativ där man som volontär kan engagera sig för nyanlända i Sverige.

pdf_buttonGuide: Hjälp nyanlända i Sverige

 

Guide: Hjälp de drabbade som flyr över Medelhavet

Charity Rating har sammanställt information om fyra organisationer som arbetar på plats i länderna kring Medelhavet för att bistå människor som flyr sina hemländer med hjälp.

pdf_button Guide: Hjälp de drabbade som flyr kring Medelhavet

 

Guide: Hjälp de drabbade i Nepal

Charity Rating har identifierat och valt ut sex organisationer som är på plats i Nepal och deltar i katastrofarbetet. Urvalet har gjorts genom att hitta organisationer som redan har verksamhet i regionen, för att minimera etableringskostnaden samt undvika mellanhänder. Ditt bidrag kan göra skillnad för människor i akut nöd och i det långsiktiga återuppbyggnadsarbetet.

pdf_button Guide: Hjälp de drabbade i Nepal

 

Guide: Hjälp de drabbade i Vanuatu

Natten till lördagen 14/3-2015 drog cyklonen Pam in över öriket Vanuatu beläget mitt i Stilla Havet, utanför Australiens nordösta kust. Med vindstyrkor på över 89 meter per sekund, långt över orkangränsen på 32,7 meter per sekund, är katastrofen på Vanuatu ett faktum. Givarguiden har tagit fram en guide för dig som vill bidra till de drabbade.

pdf_button Guide: Hjälp de drabbade i Vanuatu

 

2014

Guide: Musikhjälpen 2014  ”Hjälp oss att stoppa spridningen av hiv”

Musikhjälpen är ett insamlingsevent skapat av stiftelsen Radiohjälpen och har sedan starten 2008 vuxit sig enormt populärt. Genom att rikta insamlingarna mot olika teman varje år har över 90 miljoner kronor samlats in under åren.  Bakom Musikhjälpen står Radiohjälpen, en stiftelse som drivs av Sveriges Television, Sveriges Radio och Sveriges Utbildningsradio. Radiohjälpen har arbetat med samordna radio- och tv-bolagens insamlingsverksamhet för humanitära ändamål.

Men hur fungerar det egentligen? Vart går insamlingarna? Du hittar guiden här:

pdf_button Guide: Musikhjälpen 2014

 

Guide: Julklappsguiden 2014

Klappångest? Givarguiden har gjort ditt val enklare genom att samla in glädjande klappar som gläder fler. Många vill ge bort något fint och samtidigt stödja en god sak. Med hjälp av Givarguidens åttonde upplaga av den ideella Julklappsguiden gör vi det enkelt. Precis som förra året finns guiden både för dig som privatperson och för er som företag.

Du hittar båda guiderna här:

pdf_button Julklappsguiden 2014 (privat)

pdf_button Julklappsguiden 2014 (företag)

 

Lätt att välja rätt

72 % av 217 granskade organisationer klarar inte Givarguidens transparenskrav och bland de 20 största, samtliga 90-kontoinnehavare och medlemmar i FRII, är det bara 9 som klarar transparenskraven. Detta och mycket mer framgår av Givarguidens rapport Lätt att välja rätt.

pdf_button Du hittar rapporten här!

 

Guide: Bandens Färger

Vi har alla sett dem, banden, eller awareness ribbons som det kallas internationellt. Det finns bland annat rosa, blå, grå, vita, lila, svarta, gula, röda, bruna, några som är flerfärgade och till och med en del mönstrade. Men vad betyder de olika färgerna? Givarguiden har satt ihop en guide som reder ut vilka band som finns i Sverige, vad färgerna står för och vilka organisationer som står bakom.

pdf_button Du hittar guiden här.

 

Guide: Irak

Givarguiden hjälper dig hjälpa de på flykt i Irak.

Enligt FN befinner sig landet i den högsta graden av krisläge och rapporterna om massavrättningar, kidnappningar och förföljelse avlöser varandra. Stridigheterna drabbar många civila och bara hittills i år har över en miljon människor tvingats överge sina hem. Givarguiden presenterar nu en guide till hur du kan hjälpa till.

pdf_button Du hittar guiden här!

 

Guide: Gaza

Givarguiden hjälper dig hjälpa de drabbade av konflikten i Gaza.

Hittills uppges omkring 600 personer ha dödats, många barn och civila, och flera tusen ha skadats. Antalet internflyktingar är enormt men i och med blockaden av Gazaremsan är det svårt för människor att ta sig från det krigsdrabbade området. Givarguiden presenterar nu en guide till hur du kan hjälpa de drabbade av konflikten.

pdf_button Du hittar guiden här!

 

Guide: Balkan

Givarguiden hjälper dig hjälpa de drabbade av översvämningarna på Balkan

Cyklonen Tamara som drog in över Balkan den 13 maj uppges vara det värsta oväder som drabbat regionen under de 120 år vädermätningar genomförts. Ovädret pågick endast i tre dygn men motsvarade tre månaders regnfall, med katastrofala översvämningar som följd. Givarguiden presenterar nu en guide till hur man kan hjälpa de drabbade på Balkan.

pdf_button Du hittar guiden här!

 

Guide: FN

Nästan alla känner till Förenta Nationerna (FN) men det kan vara svårt att få en bra överblick av dagens FN. Vad gör olika FN-organ, varför bildades de,  vilka är aktiva i Sverige och hur kan du vara med och påverka eller delta i FNs arbete?  Frågorna är många och i syfte att reda ut några av dessa har Givarguiden valt att presentera denna guide.

pdf_button Läs hela guiden här!

 

2013

Guide: Musikhjälpen 2013

På kort tid har insamlingseventet Musikhjälpen växt sig till ett populärt evenemang. Genom samverkan med radio- & tv-bolag och kända profiler som programledare skapar de årligen uppmärksamhet kring ett av Radiohjälpen valt tema. Musikhjälpen är ett insamlingsevent vars insamlingar går till Radiohjälpen och sedan delas ut till olika organisationer som ansöker om anslag. När man ger vet givaren alltså inte vilka organisationer som pengarna går till och har inte heller makten över eller möjlighet att påverka vem som mottar de insamlade medlen.

pdf_button Läs mer här!

 

Guide: Julklappsguiden 2013

Handgjorda smycken, tillgång till rent vatten, eller varför inte en get? Julen står åter runt hörnet och det är hög tid att börja fundera kring årets julklappsinköp. Givarguiden presenterar den sjunde upplagan av den ideella Julklappsguiden och den första upplagan av Julklappsguiden för dig som företagare .

Du hittar båda guiderna här:

pdf_button Julklappsguiden 2013 (privat)

pdf_button Julklappsguiden 2013 (företag)

 

Guide: Movember

Givarguiden hjälper dig förstå Movember rörelsen.

I november varje år ger Movember upphov till miljontals spirande mustascher världen över. Att odla mustasch till förmån för cancerforskning är i Sverige inget nytt men många vet inte vilken organisation som står bakom kampanjen – Movember Foundation. Ännu fler saknar kunskap om vart pengarna sedan tar vägen. Givarguiden har granskat Movember och vart insamlade pengar går.

pdf_button Läs hela guiden här!

 

Guide: Filippinerna

Givarguiden hjälper dig hjälpa de drabbade av supertyfonen i Filippinerna.

Supertyfonen Haiyan som drog in över Filippinerna i fredags tros vara den värsta naturkatastrofen i Filippinerna i modern tid. Hur många människor som mist sina liv är det ännu ingen som vet. Tidigt på söndagsmorgonen svensk tid kom uppgifter om att tyfonen ”Haiyan” skulle ha dödat minst 10.000 personer enbart i Leyteprovinsen i centrala Filippinerna. Fyra och en halv miljon människor står också utan hus och hem och värst drabbad är staden Tacloban i Leyteprovinsen där 95 procent av husen har förstörts enligt chefen för Filippinernas katastrofmyndighet Eduardo del Rosario.

pdf_button Läs hela guiden här!

 

Guide: Syrien

Givarguiden hjälper dig hjälpa de drabbade av konflikten i Syrien.

Konflikten i Syrien kan härledas till april 2011 då storskaliga protester bröt ut mot landets ledning och president Bashar al-Assad. Regeringen agerade kraftigt mot protesterna och svarade demonstranterna med skarp ammunition. Detta har lett till den nuvarande konflikten där motståndsrörelsen nu ligger i öppen våldsam konflikt med regeringen. Hittills uppges striderna ha dödat mer än 100 000 människor. 4 miljoner syrier är på flykt i sitt eget hemland och 2 miljoner har flytt utomlands, varav 1 miljon barn.

Givarguiden har identifierat 11 organisationer som aktivt arbetar på plats i Syrien och omkringliggande länder.

pdf_button Läs hela guiden här!

 

2009 – 2012

pdf_button Charity Ratings ideella julklappsguide 2012

pdf_button Kontrollerad klädinsamling

pdf_button Givarguide till Afrikas Horn 12 augusti 2011

pdf_button FRII:s kvalitetskod och medlemmars redovisning av mål och måluppfyllelse 2009

pdf_button Charity Ratings ideella julklappsguide 2010

pdf_button Charity Ratings guide till Kongo

pdf_button Charity Ratings guide till Burma

pdf_button Charity Ratings guide för att hjälpa de drabbade i Pakistan

pdf_button Charity Ratings guide för att hjälpa de drabbade på Haiti (uppdaterad 2010-01-28)

Share Button